Copyright 2024 - ПГИМ "Йордан Захриев"-Кюстендил

1.png 2.png

 

Проект „ЕКО-номика: екологични практики и стандарти в професиите от икономическата сфера", № 2023-1-BG01-KA122-VET-000114592

 

Двадесет ученици от 11 и 12 клас, с ръководители: Даниела Радкова-Василева, Станислав Андонов и Марияна Карчева - координатор на проекта, проведоха своите занимания в градовете Синтра и Лисабон през периода от 29.05.2024 г. до 12.06.2024 г. Те се запознаха с функционирането на редица компании и  част от забележителностите в Португалия. Всички дейности бяха осъществени с любезното партньорство на Associação Eurieta!

 

Първата задача на учениците беше да се разделят по групи, да интервюират местни жители относно възможностите за бизнес и икономическото състояние в Португалия, да заснемат виодео и след това да обобщят и представят резултатите.

Учениците се запознаха с екологичните иновации и устойчиви практики в компанията на Coca-Cola. Там им беше представена историята на популярната напитка и асортимента от продукти, които произвеждат.

Учениците посетиха и стадиона на ФК „Спортинг Лисабон“ и бяха запознати с функционирането му. Разгледаха музея на спорта и научиха интересни факти за клуба, както и за българското присъствие през годините.

Следващото посещение беше в NAM Mushrooms - първата градска ферма с кръгова икономика в Португалия. Те използват само това, което е налично на място, като по този начин защитават нашата планета. От отпадъците от кафе произвеждат гъби за местните ресторанти и качествен тор за парковете и градините в Лисабон. Домакините демонстрираха целия цикъл на производство, а накрая ни приготвиха вкусни гъби.

За нашите ученици беше организирана лекция на тема „Социален маркетинг“, в която те взеха активно участие, като избраха различни сфери на бизнеса и разработиха стратегии за развитие на своите компании.

След натрупания опит и знания, учениците се заеха да изготвят бизнес идеи, отново работейки по групи. Те трябваше да изберат сфера в Португалия, която е развита, да измислят идея за стартъп комания, в която да инвестират, да пресметнат очакваните разходи и да изготвят 6-месечен план за печалба. Те изготвиха презентации и представиха резултатите от креативните си идеи пред своите наставници.

Всички дейности, които учениците извършиха, им помогнаха да усвоят нови знания и умения за въвеждането на екологични практики и стандарти в професиите от икономическата сфера  и  как една компания да бъде успешна.

През целия период на обучението работния език беше английски, което доведе до развитие на комуникативните умения и представяне пред публика на учениците.

Уникална възможност имаха нашите ученици да се докоснат до историята, културата, природата и традициите на Португалия.

По време на престоя си в Португалия учениците имаха невероятната възможност да бъдат настанени в Синтра. Синтра е сгушен в сърцето на португалската ривиера цветен малък град с прекрасни пейзажи и богата палитра от средновековни замъци и палати.

Освен някои от забележителностите в Синтра и Лисабон, учениците посетиха Кралския дворец или така нареченият „Португалски Версай“ в град Кейлуж, Кабу да Рока - нос в Атлантическия океан и най-западната точка на континента Европа и Кашкаиш, където се докоснаха до атмосферата на красивите португалски плажове.

 IMG-ec0ad3d8fb773522780851179ce871fd-V.jpg IMG-c0d2339a7446eff14a48c6f25f5d3b3d-V.jpg 
 IMG-cf8e1e13d63f2cd6163e767922d37af4-V.jpg  IMG-02610a60e0766f032f6c41f5dd23755d-V.jpg

 

НАГРАДИ „УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА“

По повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, инж. Огнян Атанасов, Кмет на община Кюстендил, награди изявени педагогически специалисти на територията на община Кюстендил. В  категория „Учител на годината“, област  „Учител в гимназиален етап“ сред наградените бяха и нашите колеги Диляна Боева и Борислав Гошев. Пожелаваме им здраве, оптимизъм и много бъдещи успехи!

 

20240524 212613

С гордост ви съобщаваме, че педагогическият съветник в нашата гимназия г-жа Ирена Траянова бе удостоена с почетното отличие „Неофит Рилски“. Това е най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България.

Учредено през 1996 г., по традиция се връчва на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на училища и обслужващи звена в сферата на образованието за дългогодишната им цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса им в развитието на образователното дело в България.

Г-жа Траянова бе сред гостите на приема, организиран от президента на Република България -г-н Румен Радев, по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Честито, г-жо Траянова!

 Screenshot 20240525 190611 Samsung Internet