Copyright 2024 - ПГИМ "Йордан Захриев"-Кюстендил

Дискусия за правата на потребителите в ПГИМЙордан Захариев

 

Ignat1

„Пазарували ли сте по интернет? Случвало ли ви се е да направите покупка онлайн, да платите и никога да не получите поръчката? Случвало ли ви се е да направите рекламация на някаква стока или услуга?”- с тези въпроси започна изключително атрактивната беседа Игнат Арсенов - директор на Европейския потребителски център сред учениците от ПГИМ ”Йордан Захариев” - Кюстендил. На мероприятието присъстваше и Венета Пейчева от Българска национална асоциация „Активни потребители". Експертите запознаха младите хора с изключително полезна информация за потребителите в пазарната среда и какво съдействие могат да получат при нарушени права и тяхната защита.

По думите им ежедневно нараства броя на хората, търсещи правата си чрез тях за съвет или помощ във връзка с трансграничното пазаруване. Европейската комисия и българското правителство финансират заедно европейския потребителски център, който предлага безплатно на потребителите правни консултации и помощ във всички държави на ЕС, както и в Норвегия и Исландия. При трансграничните потребители покупките онлайн продължават да бъдат главният източник на жалби. „Европейският потребителски център повишава доверието на потребителите в Единния европейски пазар, така че те да се възползват в по-голяма степен от него и да имат по-голям избор на стоки и услуги на по-ниски цени”, допълни Арсенов.

Венета Пейчева пък поясни, че основните цели на асоциацията „Активни потребители” са да защитава правата и интересите на хората чрез предоставяне на информация, която подпомага потребителите да се ориентират в пазарната среда, съдействие при нарушени права и интереси, при водене на съдебни дела или съдействие при извън съдебни процедури /помирителни комисии/ и др.