Copyright 2024 - ПГИМ "Йордан Захриев"-Кюстендил

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

„НАЙ-ДОБРА БИЗНЕС ИДЕЯ“ 2024 г.

Марк Кюркчиев от 12-а клас, специалност „Икономическа информатика“ взе участие в националния кръг на  Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“. Тази година състезанието се проведе от 17 до 19 април 2024 г. в ПДТГ "Д. Хадживасилев" – Свищов.  Ръководител на Марк е преподавателят по предприемачество Диляна Боева.

За участие  бяха класирани двадесет и четири иновативни бизнес идеи на ученици от професионалните гимназии по икономика в страната. Сред тях идеята на Марк - хранилка за бездомни кучета „Помощ за кучета в беда“.

Участниците в националния кръг бяха разпределени на случаен принцип в шест екипа. В продължение на три часа те работиха по темата  „Традиционни български продукти – наследство и иновации“. Екипите предложиха интересни идеи, свързани с традициите и наследството на страната – български шевици, създавани от изкуствен интелект, използване на естествени продукти като оцветители в бои за коса, българското розово масло и остатъците при производството му  и др. Идеите на екипите бяха оценявани от жури, в което участваха представители на катедра „Предприемачество“ в УНСС, РУО Велико Търново, бизнесът и общината в гр. Свищов.

Екипът на Марк разработи и защити идея, свързана с използването на  дръжките на черешите като суровина за производство на чай, който според народната медицина действа успокояващо при бъбречни заболявания и при други здравни проблеми. Журито класира идеята на второ място в отборното класиране.

За представянето си Марк получи медал, сертификат за участие и много подаръци. А УНСС признава оценка отличен /6,00/ за кандидатстване в специалност „Предприемачество“.

IMG_20240418_164711.jpg