Copyright 2024 - ПГИМ "Йордан Захриев"-Кюстендил

Участие на ученици от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ по програма „ЕРАЗЪМ+“, КД 1 „Образователна мобилност на граждани“, Сектор „Професионално образование и обучение“, проект „Европейска кариера за професии с бъдеще“.

 2 1

Група от 32 ученика и 4 учители участваха в проекта, който се  проведе през периода от 21.08.2021 г. до 07.09.2021 г. в град Виланова и ла Желтру, Каталуния. По време на практиката си учениците имаха много дейности свързани с посешения на startup компании и лекции на тема: добри управленски практики в публичната администрация; добри управленски практики в частните компании; ролята на мениджъра по време на пандемия. Те имаха възможност да приложат наученото при изпълнението на своите проекти.

Цялата практика и обучение се осъществи по метода Observation-Action-Reflection. Дейностите се основаваха на обмяна на информация и опит с мениджъри и служители, наблюдение, делегиране на отговорности, изпълнение и проверка на груповите и индивидуалните задания и предизвикателства. Междукултурната комуникация с хората, с които се запознаха, им даде възможност да овладеят нови подходи, които могат да свържат с реалностите в България.

Уникална възможност имаха нашите ученици да се запознаят с историята, културата и традициите на Каталуния. Те посетиха град Барселона където разгледаха- Монтжуик, Саграда Фамилия, Катедралата на Барселона, Къщите на Гауди, парк „Гуел“, статуята на Колумб, стадиона Камп Ноу и пристанището.

В град Сиджис учениците посетиха исторически забележителности и се докоснаха до атмосферата на красивите испански плажове.

Всички дейности, които учениците извършиха, им помогнаха да усвоят нови знания за управление на администрацията и как една компания да бъде успешна.

През целия период на обучението работния език беше английски, което доведе до развитие на комуникативните умения и представяне пред публика на учениците.