Copyright 2024 - ПГИМ "Йордан Захриев"-Кюстендил

ДЕБАТ 

 „141 години от Освобождението на България“

DSC 0634Copy

 На 01.03.2019г. в Синята зала на читалище „Братство“ 1869 възпитаници на ПГИМ „Йордан Захариев“ дебатираха на тема : „141 години от Освобождението на България“. Дискусията е част от програмата на клубове по интереси „ Традиции и съвременност” и „Род и роден край“ с ръководител Емилия Атанасова. Дебатът е посветен на националния празник на България. Разделени в отбори, младите хора споделиха личните си представи за Освобождението и свободата като ценност и национален идеал.

DSC 0633Copy

Младежката инициатива бе уважена от старши експерт ОНГОР в РУО – Кюстендил г-жа Гергана Паргова, г-жа София Пейчева - директор на Регионална библиотека и г-жа Ваня Фалина, д-р Ангел Джонев от Регионален исторически музей, родители, учители и служители на ПГИМ „ Йордан Захариев“.

DSC 0635Copy

„Този дебат е първият, който организирам пред много публика. Постепенно опитът ме убеди,че ползата от организирани дебати надскача рамките на класната стая. Това води до по-голяма мотивация и отговорност при изпълнението на поетите задължения от страна на учениците, но и при по-голямо удовлетворение при успех на начинанието. В помощ на съвременните изисквания за изграждане на нови универсални ценности е обучението по водене на спорове, или т.н. „дебати“. По стародавна традиция училището е призвано не само да обучава, но и да възпитава младата личност, да формира у нея ценностни ориентации и нагласи, модели на гражданско поведение“, сподели г-жа Емилия Атанасова след дебата.