Copyright 2022 - ПГИМ "Йордан Захриев"-Кюстендил

70years

Ако гледаш година напред – посади цвете!

Ако гледаш десетилетия напред – посади дърво!

Ако гледаш векове напред – създай училище и образовай хора!

На 17.12.2014 година Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ с концерт спектакъл „Светлите дири във времето“ отбеляза 70 – годишния си юбилей. Залата на Драматичния театър в града събра минало и настояще – бивши директори , учители, служители и възпитаници на гимназията, гости, ученици, родители и приятели на ПГИМ.
Паметта e част от човешката същност. Тя е коренът, който ни свързва с всичко ценно и значимо, заради което си струва да живеем. Виртуалната разходка „ От пожълтелите страници“ припомни историята на училището, започнала със създаването през 1944 г. на Държавна търговска гимназия в Кюстендил и успешно развила се през следващите 70 години.
Ученици от гимназията изпълниха химна на ПГИМ „Ние и светът“ по текст на поета Михаил Калдъръмов и музика на Иван Стойнев.
Приветствено слово по повод юбилея произнесоха настоящият директор на гимназията г-жа Таня Динева и Каменка Каменова – директор на гимназията в периода 1993-2006 година.
Прочетени бяха и множество поздравителни адреси.
„ Учениците в едно училище са най-важното звено, но пък техните учители са най-ценният капитал. Те са анонимните герои, които не получават медали, грамоти и стипендии, а просто са наши учители и приятели. На Вас, скъпи преподаватели, сърдечно благодарим!“ – с тези думи завърши своя поздрав знаменната група на гимназията.
Празнично настроение създадоха учениците на ПГИМ и състави , в които те участват.
Възпитаниците на гимназията пеят, свирят, рисуват и танцуват. На сцената оживя един нов свят – и приказен, и реален, и земен, и небесен.
Всеки от гостите на празника получи юбилейната брошура „Светла диря“